Gadgetren – Για τον εορτασμό της 35ης επετείου του, κατασκευαστές τεχνολογίας ViewSonic αποκάλυψε την τελευταία της στρατηγική στην Ινδονησία για να έρθει πιο κοντά στους χρήστες της και να επεκτείνει επίσης την αγορά της.
Η στρατηγική που απηχεί η ViewSonic φέρει τον τίτλο Ecosystem as a Service (EaaS). Ένας από τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η ViewSonic για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι στον κόσμο της εκπαίδευσης, όπου προηγουμένως η ViewSonic ήθελε να είναι μέρος του οικοσυστήματος.
Προσπάθειες για την παροχή λύσεων στον κόσμο της εκπαίδευσης έχουν γίνει και στο παρελθόν. Ωστόσο, με αυτή τη νέα στρατηγική η ViewSonic θα παρέχει περαιτέρω ανάγκες στον κόσμο της εκπαίδευσης, οι οποίες φυσικά όχι από την ίδια τη ViewSonic μέσω προϊόντων αλλά από εκπαιδευτικούς ακτιβιστές όπως οι δάσκαλοι για να διευκολύνουν την ψηφιακή τους μάθηση στην τάξη και από το σπίτι.
Αυτό μεταφέρθηκε από τον Eko Handoko Wijaya ως Country Manager της ViewSonic Indonesia στην ομάδα Gadgetren κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 35ης επετείου της ViewSonic στο Manhattan Hotel Kuningan Jakarta.
Ο Έκο αποκάλυψε ότι αν το κόμμα του είναι στο οικοσύστημα, μάλλον θα υπάρχουν συναλλαγές, όχι μόνο έξω. Μέχρι τώρα, η ViewSonic έχει αγκαλιάσει έως και 7.000 δασκάλους στην κοινότητά της από την Ατσέχ έως την Παπούα.
Μέσω αυτής της κοινότητας, η ViewSonic ακούει διάφορες μαρτυρίες από δασκάλους που θέλουν να έχουν δυνατότητες για να τους διευκολύνουν στη διδασκαλία. Ομοίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τους μαθητές.
Ένα χαρακτηριστικό που γεννήθηκε κατόπιν αιτήματος των δασκάλων στην κοινότητα του ViewSonic είναι η παροχή μιας δυνατότητας όπου μπορείτε να μάθετε ποιοι συμμετέχοντες δεν είναι συγκεντρωμένοι όταν μελετούν στο διαδίκτυο. Αυτό το χαρακτηριστικό ονομάζεται τάξη.
Στη συνέχεια, υπάρχει μια άλλη δυνατότητα που επιτρέπει στους μαθητές της τάξης να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε άλλες εφαρμογές εκτός από το άνοιγμα μαθημάτων μέσω της εφαρμογής από το ViewSonic που δίνεται στους καθηγητές στην τάξη.
«Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπήρχαν πριν, επομένως δεν υπήρχε ανάγκη και υπήρχε ζήτηση, οπότε το προσαρμόσαμε. Συνήθως, αν παρουσιάζουμε προϊόντα, δεν ταιριάζουν όλα, αλλά αν το προσαρμόσουμε, σίγουρα θα είναι χρήσιμο», είπε.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η ViewSonic σχεδιάζει να συνεργαστεί με περισσότερους φορείς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να ξεκινήσει μια σειρά προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς.
«Αν είμαι ειλικρινής, ο αριθμός των εκθέσεων στο σχολείο δεν είναι τόσο μεγάλος όσο ο αριθμός των τάξεων. Στην Ινδονησία, υπάρχουν εκατομμύρια σχολεία και τάξεις. Αν δεν το εκπληρώσουμε, σημαίνει ότι υπάρχουν σχολεία καθυστερημένα και προχωρημένα. Στα τοπικά σχολεία, προσπαθούμε τώρα να παρέχουμε δωρεάν εφαρμογές. Παρόλο που δεν υπάρχει διαδίκτυο, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν», εξήγησε.
Ωστόσο, η ViewSonic υποστηρίζει επίσης τον κόσμο της ψηφιακής εκπαίδευσης με αρκετά προϊόντα που είναι ήδη διαθέσιμα και μπορούν να αγοραστούν συλλογικά από σχολεία και άτομα. Όπως τα προϊόντα διαδραστικής προβολής ViewBoard, το λογισμικό myViewBoard και το οικοσύστημα EdTech.
Το προϊόν myViewBoard παρέχεται επίσης δωρεάν σε K012, κολέγια και πανεπιστήμια για την υποστήριξη της διαδικτυακής μάθησης. Το myViewBoard είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα ειδικό tablet για χρήση από τους χρήστες.