27 Μαρτίου, 2023

Προσοχή, οι παγίδες Pinjol και Paylater εξακολουθούν να κρύβονται!

Ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό μου, ήταν επείγον, έκτακτη ανάγκη. Ένας φίλος είπε ότι χρειαζόταν ένα μεγάλο ποσό για να ξεπληρώσει ένα σωρό χρέη. Όπως είναι αναμενόμενο, το χρέος αφορούσε ένα ακάλυπτο δάνειο μέσω αίτησης ή δανείου.

Αυτού του είδους η ιστορία έχει ακουστεί συχνά, τα τάδε κολλημένα μαζί. Το χρέος που αρχικά ήταν μόνο λίγες ρουπίες πολλαπλασιάστηκε και συσσωρεύτηκε. Τα λουλούδια όχι μόνο πνίγονται στο λαιμό αλλά είναι σαν να φέρνεις την αποκάλυψη μπροστά στα μάτια.

Ειδικά αν το δάνειο που αντιμετωπίζεται είναι παράνομο δάνειο. Οι μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες που μερικές φορές μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη και εγκληματίες πραγματοποιούν εκφοβισμό και τρόμο στην είσπραξη χρεών. Επειδή στην αρχή ζήτησε από τον δανειολήπτη να εγκαταλείψει την πρόσβαση στο βιβλίο διευθύνσεων, ο δανειολήπτης σκόρπισε τον τρόμο και στα διάφορα τηλέφωνα που υπήρχαν εκεί.

Όχι μόνο ψυχικό άγχος και υλικές απώλειες, αλλά και κοινωνικές κυρώσεις που προκύπτουν από γείτονες και μακρινούς συγγενείς που τρομοκρατούνται ξαφνικά από το δάνειο.

«Τι δανείζεται χρήματα; Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρφίτσες;” Παρόμοιες λοξές φωνές αντανακλώνται και στο μυαλό του δανειολήπτη.

Ο νόμιμος δανεισμός, αν και όχι τόσο κακός, είναι ακριβώς το ίδιο. Εάν δεν πληρώσετε το χρέος, ο δανειολήπτης θα μπει στη μαύρη λίστα και δεν θα μπορεί να δανείσει ξανά σε παρόμοιες υπηρεσίες. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό και για πόσο θα διαρκέσει αυτή η μαύρη λίστα.

Paylater Πώς;

Αν και δεν είναι τόσο τρομερό όσο το pinjol, υπάρχουν και άλλοι πειρασμοί που αισθάνονται πιο ελαφροί αλλά στην πραγματικότητα έχουν τη δυνατότητα να είναι επικίνδυνοι. Ονομάζεται “πληρωμή αργότερα” ή αλλιώς αγοράστε τώρα πληρώστε αργότερα.

Παρουσιαζόμενη μέσω διαφόρων επωνυμιών σε διάφορες υπηρεσίες (συνήθως σούπερ εφαρμογές, ηλεκτρονικό εμπόριο, διαδικτυακές εφαρμογές μεταφοράς και κρατήσεων), αυτή η υπηρεσία «πληρωμή αργότερα» συχνά δελεάζει τους χρήστες σε παλιές ημερομηνίες.

Επιπλέον, ορισμένες εφαρμογές είναι διασκεδαστικό να παρέχουν προσφορές και εκπτώσεις για πληρωμές μέσω παρόμοιων υπηρεσιών. Ξεκινώντας από μεγάλες εκπτώσεις μέχρι επιστροφή μετρητών, κουπόνια και ούτω καθεξής.

Είναι επίσης επικίνδυνη αυτή η υπηρεσία «ψηφιακής κασβόνας»;

Μια εύκολη παγίδα

Τόσο το pinjol όσο και το paylater είναι δελεαστικά λόγω της ευκολίας τους. Φανταστείτε στο παρελθόν να αναζητούμε δάνεια σε ονομαστικά δεκάδες εκατομμύρια, έπρεπε να σπεύσουμε στην τράπεζα, κουβαλώντας σωρούς φακέλων και παρακαλώντας τους αξιωματικούς.

Τώρα, το μόνο που μένει είναι ένα set-sat-sat-set με το δάχτυλο και τον αντίχειρα, μετά μια selfie χρησιμοποιώντας μια ταυτότητα και, τα-ντααα, τα χρήματα μπαίνουν στον λογαριασμό.

Αυτή η ευκολία είναι τότε παγίδα. Επειδή η διαδικασία δανεισμού είναι εύκολη, την κάνουμε εύκολη. “Α, ο τόκος είναι μικρός” ή “Πληρωμή αργότερα, μετά την ημέρα πληρωμής.” και ούτω καθεξής.

Πριν πάω πολύ μακριά, πρέπει να σας υπενθυμίσω ένα πράγμα. Τα χρέη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στη σύγχρονη εποχή, πολυδύναμα, πολύπλευρα, όπως είναι σήμερα. Δεν λέω: μην χρωστάς!

Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε την κατάστασή μας και τις συνέπειες του χρέους. Όσο εύκολο κι αν είναι ο δανεισμός, το χρέος είναι μια υπόσχεση που πρέπει να εκπληρωθεί.

Οι άνθρωποι σκέφτονται

Αρα τι πρέπει να κάνω?

Εντάξει, πίσω στο pinjol και το paylater. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δυναμώσετε τον εαυτό σας μαθαίνοντας για την οικονομική διαχείριση. Μια απλή κατανόηση της ροής των χρημάτων ή των ταμειακών ροών από μόνη της μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ενεργούμε, πόσο μάλλον να κατανοήσουμε την ανάγκη για κεφάλαια έκτακτης ανάγκης, αποταμιεύσεις, επενδύσεις και ούτω καθεξής.

Μια άλλη έννοια που πρέπει να κατανοήσετε είναι τα ψυχρά κεφάλαια και τα θερμά κεφάλαια. Το ζεστό χρήμα δεν σημαίνει χρήματα το αποτέλεσμα κακών πράξεων, ναι. Το ζεστό χρήμα αναφέρεται συνήθως σε κεφάλαια που έχουν ήδη διατεθεί, ενώ το ψυχρό χρήμα είναι ταμείο αποταμίευσης ή αποθεματικό.

Άρα, σε ποια κατηγορία ανήκουν τα χρήματα από το χρέος; Για να είμαι ειλικρινής, είναι στην κατηγορία του χρέους. Δηλαδή, δεν αποτελεί μέρος των «διαθέσιμων κεφαλαίων» αλλά υποχρέωση που πρέπει να πληρωθεί, η οποία περιέχει ένα βάρος, η αξία του οποίου δεν είναι αποκλειστικά σύμφωνη με την αξία της ρουπίας.

Pinjol και paylater μπορούν να χρησιμοποιηθούν, (Παρακαλώ σημειώστε ότι υπάρχει μια λέξη ίσως σε αυτήν την πρόταση, ναι), αλλά πρέπει πρώτα να ξεκινήσετε με την κατανόηση. Εάν χρησιμοποιούμε pinjol και paylater για τον τρόπο ζωής, για να εκπληρώσουμε καταναλωτικές επιθυμίες, μην εκπλαγείτε αν τα άκρα είναι πολύ βαριά και μπερδεμένα.

Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για έκτακτη ανάγκη, προσπαθήστε πρώτα να βρείτε έναν άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, εάν σχετίζεται με την υγεία, μπορεί αυτή η έκτακτη ανάγκη να καλυφθεί από το BPJS; (Ε, έχετε ήδη BPJS, σωστά;)

Ναι, το συμπέρασμα θα ακούγεται κλισέ, αλλά είναι σημαντικό να επαναλάβουμε: Προσοχή! Προσοχή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *