21 Μαρτίου, 2023

Φριτέζα αέρα, μαγική φριτέζα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα τηγάνι;

«Ούτε μαγεία, ούτε μαγεία. Αδέρφια και αδερφές, κυρίες και κύριοι. Δείτε αυτό, ένα τεχνολογικό θαύμα πιο ισχυρό από τα επτά θαύματα του κόσμου!». Η βραχνή φωνή του άνδρα αντηχούσε στο εμπορικό κέντρο του Μελαουάι.

Η εποχή, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τι εργαλείο επιδεικνύει; Ειδικά αν δεν είναι φούρνος μικροκυμάτων.

Ναι, έγινα μάρτυρας πώς κάποτε το μαγικό κουτί αντηχούσε έντονα οι πωλητές ηλεκτρονικών στα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας. Η τιμή του naujubile κάνει τη συσκευή που μαγειρεύει με κύματα διαθέσιμη μόνο σε περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Ένα από τα θαύματα αυτού του πράγματος που με εκπλήσσει είναι ότι μπορεί να τηγανίσει κράκερ χωρίς λάδι. Σαν μάγος, ο άντρας έβαλε μια χούφτα ωμά κράκερ, πάτησε το κουμπί και σύντομα μια μερίδα τραγανά κράκερ εμφανίστηκε έτοιμη να μασηθεί.

Ουάου! Φυσικά, να έχετε κατά νου ότι εκείνη την εποχή ήμουν ακόμα ένα μούτσο παιδί που δεν καταλάβαινε πραγματικά τι είναι τεχνολογία. Αλλά ο θαυμασμός μου για τη συσκευή δεν σταματά ποτέ, παρόλο που τώρα οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι τόσο εύκολα διαθέσιμοι σε πολλά σπίτια όσο οι σόμπες υγραερίου.

Λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και άλλες συσκευές κουζίνας που έχουν αρχίσει να κλέβουν την προσοχή των νοικοκυριών της Ινδονησίας. Ή, τουλάχιστον, το νοικοκυριό Depok και τα περίχωρά του, που έχω παρατηρήσει από τις ενέργειες του αγαπημένου Πρωθυπουργού που συμμετείχε στην κοινωνική συγκέντρωση Air Fryer από τις αρχές του 2022.

«Πα, το Air Fryer έρχεται τον επόμενο μήνα», είπε χαρούμενος.

Έγνεψα αργά, προσποιούμενος τον αδιάφορο. Ωστόσο, μέσα μου υπάρχει ένα παιδικό πνεύμα που ανατριχιάζει, ένα πάθος για τη δοκιμή νέων συσκευών κουζίνας. Τρελός! Η μαγεία του πωλητή από τη δεκαετία του ’80 στο Μελαβάι είναι ακόμα κολλημένη στο μυαλό μου μέχρι σήμερα.

Η πρώτη αποτυχία της φριτέζας μας

Το λέω με σκοπό να γίνω μάθημα για όποιον ψάχνει να αγοράσει φριτέζα αέρα. Η πρώτη μας εβδομάδα με το Air Fryer ήταν απογοητευτική.

Θα σας πω λίγα λόγια για το παρασκήνιο. Έτσι, στην οικογένειά μας, συμβαίνει τα παιδιά να λατρεύουν πολύ να τσιμπολογούν κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως ψήγματα, φτερούγες κοτόπουλου ή σακούλες με χρήματα. Λοιπόν, αφού ήρθε αυτή η νέα συσκευή, τη δοκιμάσαμε τηγανίζοντας μια τσάντα με χρήματα.

Στην καρδιά μου νιώθω σαν «μάγος» στο Μελαβάι, βάζοντας έξι κρύα σακουλάκια και ελπίζω να βγω με ένα τραγανό και δελεαστικό καφέ σχήμα, σαν να είχε μόλις τηγανιστεί.

Στην πραγματικότητα, αυτό που φάνηκε ήταν μια συλλογή από χλωμόλευκες, απαθείς σακούλες με χρήματα. Στην πραγματικότητα, καθόλου τραγανό. Τα παρατήσαμε και ζεστάναμε το λάδι σε ένα τηγάνι στο γκαζάκι για να ξανατηγανιστεί η τσάντα.

«Λοιπόν, αν πρέπει ακόμα να το τηγανίσεις, πώς εξοικονομείς λάδι;». Ρώτησα τη γυναίκα μου, κατά σύμπτωση εκείνη την εποχή η τιμή του πετρελαίου ανέβαινε ψηλά.

Καμία απάντηση. Κοιταχτήκαμε και οι δύο στη λευκή συσκευή που ακόμα λαμπύριζε. Έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στο ράφι, δίπλα στην κουζίνα ρυζιού του ίδιου κατασκευαστή. Οι δυο τους ταίριαξαν τόσο καλά, σχεδόν σαν οθόνη. Είναι αλήθεια ότι η μοίρα του θα είναι μόνο μια επίδειξη;

Μια αχτίδα ελπίδας

Ευτυχώς για εμάς, ζούμε σε ένα νοικοκυριό σε αυτήν την περίοδο που δεν υπάρχει πληροφόρηση. Παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα καβγάδες, βλασφημίες και το ένα το άλλο που επιδεικνύει πλούτο, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα χέρια μας μπορεί να είναι μια ευλογία αν ξέρουμε πώς να τη χρησιμοποιήσουμε.

Μετά από διαβούλευση με τον Mbah Gugel και ανάγνωση περαιτέρω, συμφωνούμε με τις δηλώσεις πολλών «ειδικών» ότι το όνομα Air Fryer είναι απατηλό. Λοιπόν, δεν είναι εξαπάτηση, αλλά περισσότερο παρεξήγηση.

Το Air Fryer κυριολεκτικά σημαίνει “Fryer (βασισμένο) στον αέρα” σαν να λέμε, αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα με αέρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας φούρνος.

Ναι, αν κρίνουμε από τον τρόπο λειτουργίας της, η φριτέζα αέρα είναι ένας ηλεκτρικός φούρνος με κορυφαία θερμάστρα και ανεμιστήρα υψηλής ισχύος που βοηθά στην ταχύτερη διανομή του ζεστού αέρα. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πράγματι «παρόμοιο» με το τηγάνισμα, επειδή το εργαλείο (θεωρητικά) θερμαίνει τα συστατικά του φαγητού από όλες τις πλευρές ταυτόχρονα.

Ωστόσο, όποιος σαν εμένα, φαντάζεται ότι αυτό το εργαλείο θα αντικαταστήσει το τηγάνι, πραγματικά θα ξεγελαστεί.

Βρήκαμε ότι, το να έχουμε το ακριβές αποτέλεσμα ως τηγανητό είναι σχεδόν αδύνατο. Στη συνέχεια, κατά τη χρήση, αυτή η φριτέζα αέρα δεν ενεργοποιείται και στη συνέχεια αποχωρεί.

Ο προτεινόμενος τρόπος χρήσης, για παράδειγμα για το τηγάνισμα τηγανιτές πατάτες, είναι να το ενεργοποιήσετε για 10 λεπτά. Ανοίξτε το συρτάρι, στη συνέχεια ανακινήστε το περιεχόμενο και επαναλάβετε τη διαδικασία θέρμανσης για άλλα 10 λεπτά. Όλες οι τελετουργίες δεν είναι παρά για χάρη της ομοιόμορφης διαδικασίας μαγειρέματος.

Για ορισμένα υλικά, μπορούμε να εφαρμόσουμε λάδι πριν το βάλουμε στη φριτέζα αέρα. Για παράδειγμα, οι τηγανιτές πατάτες, μπορούν να καλυφθούν με μαγειρικό λάδι, να ανακατευτούν με μπαχαρικά και να τοποθετηθούν στη φριτέζα αέρα με τα βήματα όπως παραπάνω. Το αποτέλεσμα: καρυκευμένες πατάτες που είναι αλμυρές και τραγανές.

Ωστόσο, για άλλα συστατικά, όπως το Chicken Nugget, μην απλώνετε λάδι πριν χρησιμοποιήσετε τη φριτέζα αέρα. Γιατί, το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που μοιάζει περισσότερο στον ατμό παρά με τηγανητό.

Ναι, αυτό είναι πράγματι ένα «νέο» μαγειρικό σκεύος και διαφορετικό από άλλα εργαλεία. Για τη χρήση του, δεν μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο η αντικατάσταση άλλων μαγειρικών σκευών και δεν μπορεί να αναμένεται να το αντικαταστήσει πλήρως.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα, για παράδειγμα, αλεύρι τηγανητής μπανάνας, bakwan ψευδώνυμο ψεύτικο ή τηγανητό κοτόπουλο «κεντάκι» των οποίων η γεύση εάν μαγειρευτεί σε Air Fryer θα προκαλέσει μόνο περιττές οικιακές καταστροφές.

Λοιπόν, αυτό είναι το συμπέρασμά μου: Το Air Fryer δεν είναι ένα μαγικό εργαλείο, δεν θα σας κάνει να εξοικονομήσετε λάδι αν Δεν αλλάζεις τις προσδοκίες σου. Δηλαδή, μην περιμένετε τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα στο τηγάνισμα με τα τηγανητά σε τηγάνι γεμάτο λάδι.

Ωστόσο, η φριτέζα αέρα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αρκεί να είστε πρόθυμοι να μάθετε πώς να τη χρησιμοποιείτε και να πειραματιστείτε λίγο για να φτιάξετε το σωστό φαγητό. Από αυτή την πλευρά, ναι, μπορεί να εξοικονομήσει μαγειρικό λάδι. Γιατί; Γιατί θα αλλάξετε το μενού από τηγανητό σε “ψήσιμο με Air Fryer”.

Τελικά, μετά από μερικές εβδομάδες, αυτή η φριτέζα αέρα έγινε ευλογία και για την οικογένειά μας. Για ορισμένα πιάτα, μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Μάλιστα, τα πιτσιρίκια μας πλέον προτιμούν τα Moneybags ψημένα στην Air Fryer από τα τηγανητά σε λάδι.

Σημείωση: Η φριτέζα αέρα που χρησιμοποιούμε είναι η μάρκα Mito, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πληρωμένη ανάρτηση από τον κατασκευαστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *