25 Μαρτίου, 2023

ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302 – Είναι αυτός ο καλύτερος λεπτός και ελαφρύς φορητός υπολογιστής;

Gadgetren – Για όσους δίνουν προτεραιότητα στην κινητικότητα, ένας φορητός υπολογιστής που είναι ελαφρύς και εύκολος στη μεταφορά αλλά εξακολουθεί να είναι σκληρός στον χειρισμό διαφόρων εφαρμογών είναι απαραίτητος. Εδώ λοιπόν λάμπει το Zenbook S 13 OLED UM5302.

Αυτός ο νεότερος φορητός υπολογιστής της ASUS φέρει το Zenbook DNA με την οθόνη OLED και τις premium προδιαγραφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του φορητού υπολογιστή.

Εάν είστε υπάλληλος γραφείου, συγγραφέας, σχεδιαστής ή επεξεργαστής βίντεο, το Zenbook S13 OLED σίγουρα αξίζει να το σκεφτείτε.Σχέδιο

Όταν είδα για πρώτη φορά το Zenbook S 13 OLED, εντυπωσιάστηκα αμέσως από τη λεπτότητα και την ομορφιά του. Επιπλέον, οι χρωματικές επιλογές που παρουσιάζονται είναι εντυπωσιακές, ειδικά το Vestige Beige που χρησιμοποίησα σε αυτήν την κριτική.

Επιπλέον, αυτός ο φορητός υπολογιστής είναι επίσης λεπτός με πάχος 14,9 mm και πολύ μικρό βάρος μόλις 1,1 kg. Στην πραγματικότητα, ανησύχησα ο ίδιος ότι θα μου έλειπε το φορητό υπολογιστή μου επειδή δεν ένιωθα τόσο βαρύ στην τσάντα μου.

Ολόκληρο το σώμα του Zenbook S13 OLED καλύπτεται από υλικό αλουμινίου που έχει εξαιρετική αίσθηση και στιβαρότητα. Για να δείξει την αντοχή του, η ASUS έχει δοκιμάσει επίσης αυτόν τον φορητό υπολογιστή με το στρατιωτικό πρότυπο των ΗΠΑ MIL-STD 810H.

Η ASUS χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία ASUS Antibacterial Guard στην επιφάνεια αυτού του φορητού υπολογιστή για να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, ώστε ο φορητός υπολογιστής να είναι καθαρότερος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να δοκιμάσω αυτή τη δυνατότητα λεπτομερώς. Το σίγουρο είναι ότι αν αυτή η δυνατότητα λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, θα είναι χρήσιμη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παλάμες μας συχνά αλληλεπιδρούν με φορητούς υπολογιστές και άλλα αντικείμενα.

Στο μέρος του καλύμματος του φορητού υπολογιστή, μπορείτε να δείτε μόνο το λογότυπο της ASUS και τις λέξεις ASUS Zenbook, οι οποίες δεν είναι τόσο ευδιάκριτες. Αυτό κάνει την εμφάνιση του καλύμματος του φορητού υπολογιστή να φαίνεται απλή αλλά ελκυστική.

Στην αριστερή πλευρά του φορητού υπολογιστή υπάρχει μια θύρα USB Type-C και μια θύρα εξάτμισης ενώ στη δεξιά πλευρά υπάρχουν δύο θύρες USB Type-C και μια υποδοχή ήχου.

Όλες οι θύρες USB Type-C που παρέχονται από αυτόν τον φορητό υπολογιστή χρησιμοποιούν USB 3.2 Gen 2 Type-C που ήδη υποστηρίζει DisplayPort και Power Delivery.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει USB Type-A που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συνήθως από διάφορες συσκευές σήμερα, επομένως πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν διανομέα USB. Επιπλέον, δεν υπάρχει επίσης συσκευή ανάγνωσης καρτών microSD σε αυτόν τον φορητό υπολογιστή.

Πληκτρολόγιο και επιφάνεια αφής

ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302

Το πληκτρολόγιο ErgoSense στο Zenbook S 13 OLED είναι ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του φορητού υπολογιστή με το σωστό μέγεθος και ικανοποιητικά σχόλια όταν πατάτε το κουμπί.

Επιπλέον, η ASUS επιστρέφει χρησιμοποιώντας το μοντέλο ErgoLift για τον μεντεσέ της οθόνης, όπου το τμήμα του πληκτρολογίου θα ανέβει ελαφρώς όταν ανοίξει η οθόνη, ώστε η διαδικασία πληκτρολόγησης να είναι πιο άνετη.

Εγώ, του οποίου η δουλειά είναι να γράφω, νιώθω ότι το πληκτρολόγιο αυτού του φορητού υπολογιστή είναι δροσερό όταν χρησιμοποιείται.

Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πληκτρολόγιο εύκολα σε σκοτεινές συνθήκες, υπάρχει οπίσθιος φωτισμός που φωτίζει όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου. Το επίπεδο φωτεινότητας μπορεί να ρυθμιστεί όπως επιθυμείτε.

Στην επάνω δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου υπάρχει ένα ειδικό κουμπί που λειτουργεί ως κουμπί λειτουργίας καθώς και ως σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων. Με αυτό μπορώ να συνδεθώ γρήγορα στα Windows χωρίς να μπω στον κόπο να εισάγω τον κωδικό πρόσβασης.

Όσον αφορά το touchpad σε αυτό το φορητό υπολογιστή, αισθάνομαι πολύ ομαλή όταν το δάχτυλό μου σερφάρει σε αυτό, καθώς και όταν το πατάω, τα σχόλια είναι σωστά. Η ποιότητα αυτού του νικητηρίου touchpad έχει γίνει το χαρακτηριστικό στυλ των φορητών υπολογιστών Zenbook της ASUS.

Επιπλέον, υπάρχει η πρόσθετη δυνατότητα NumberPad 2.0 για να μπορείτε να μετατρέψετε την επιφάνεια αφής αυτού του φορητού υπολογιστή σε εικονικό αριθμητικό πληκτρολόγιο. Αυτή η δυνατότητα θα είναι πολύ χρήσιμη για όσους συχνά παλεύουν με αριθμούς.

Οθόνη

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Zenbook S 13 OLED είναι η οθόνη OLED 13,3″ με μέγιστη φωτεινότητα 550 nits, πιστοποίηση TUV, καθώς και PANTONE και Dolby Vision Validated. Τα χρώματα που παράγονται από αυτήν την οθόνη OLED φαίνονται πιο πλούσια και πιο ζωντανά από τις συνηθισμένες οθόνες.

Η οθόνη προσφέρει επίσης υψηλή ανάλυση 2880 x 1800 pixels με καλή φωτεινότητα για καθημερινή χρήση. Επιπλέον, η οθόνη μπορεί να τοποθετηθεί σε γωνία 180°, γεγονός που την καθιστά πιο ευέλικτη για διάφορους τύπους χρήσης.

Ο λόγος οθόνης αυτού του φορητού υπολογιστή, που είναι 16:10, είναι ελαφρώς υψηλότερος από τους συμβατικούς φορητούς υπολογιστές. Αυτή η αναλογία κάνει την οθόνη του φορητού υπολογιστή πιο άνετη στη χρήση για εργασία, επειδή φαίνεται πιο φαρδιά.

Για όσους θέλουν να αλληλεπιδρούν σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή με το άγγιγμα ενός δακτύλου, τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο φορητός υπολογιστής υποστηρίζει είσοδο πολλαπλής αφής. Χρησιμοποιώ συχνά αυτήν τη δυνατότητα όταν, για παράδειγμα, πρέπει να δω ένα μεγαλύτερο κείμενο ή εικόνα, το μόνο που έχω να κάνω είναι να κάνω μια κίνηση όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο με δύο δάχτυλα.

Επειδή αυτή η οθόνη φορητού υπολογιστή είναι μοντέλο οθόνης αφής, η ASUS δεν ξεχνά να χρησιμοποιεί το προστατευτικό οθόνης Corning Gorillas Glass NBT για να μην γρατσουνίζεται εύκολα η οθόνη.

Εκτός από την υποστήριξη της εισόδου αφής με τα δάχτυλα, αυτός ο φορητός υπολογιστής μπορεί επίσης να λειτουργήσει μέσω γραφίδας όπως το ASUS Pen 2.0. Αλλά δυστυχώς αυτά τα αξεσουάρ πρέπει να αγοράζονται χωριστά.

Performa

Στον τομέα των επιδόσεων, το Zenbook S 13 OLED είναι ισχυρό παρά το συμπαγές του μέγεθος, χάρη στη χρήση του επεξεργαστή AMD Ryzen 7 6800U. Αυτός ο τελευταίος επεξεργαστής της AMD φέρει την αρχιτεκτονική Zen 3+ με κατασκευή 6nm με 8 πυρήνες CPU και 16 νήματα. Αυτό είναι με θερμική ισχύ σχεδιασμού (TDP) μόνο 15W+ που σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας.

Για την καθημερινή μου χρήση στην εργασία, όπως η επεξεργασία εγγράφων και η περιήγηση στο Chrome, αυτός ο φορητός υπολογιστής είναι πολύ βιαστικός. Δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα όσον αφορά την απόδοση.

Όταν το χρησιμοποιώ για την επεξεργασία βίντεο ανάλυσης 4K στο Cyberlink PowerDirector 20, αυτός ο φορητός υπολογιστής μπορεί να εμφανίζει απρόσκοπτα επεξεργασμένες προεπισκοπήσεις βίντεο και μπορεί να παράγει γρήγορα βίντεο χωρίς πολλά εφέ.

Παρόλο που το Zenbook S 13 OLED δεν διαθέτει διακριτή GPU, αυτός ο φορητός υπολογιστής μπορεί να παίξει καλά παιχνίδια χάρη στην 12πύρηνο Radeon 680M GPU που είναι ενσωματωμένη στον επεξεργαστή.

Ένα από τα παιχνίδια που δοκίμασα ήταν το Genshin Impact. Με την ανάλυση ρυθμισμένη στα 1920 x 1200 pixel και τις ρυθμίσεις γραφικών στο μεσαίο, μπόρεσα να πάρω περίπου 30 fps που είναι αρκετά ομαλά.

Το Radeon 680M υποστηρίζει επίσης την τεχνολογία AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) 2.0 για τη βελτίωση της απόδοσης του παιχνιδιού. Και το Genshin Impact είναι ένα από τα υποστηριζόμενα παιχνίδια.

Ένα άλλο παιχνίδι που δοκίμασα ήταν το Elden Ring που είναι το νεότερο κορυφαίο παιχνίδι. Μπορώ να παίξω αυτό το παιχνίδι σε χαμηλές ρυθμίσεις γραφικών με ρυθμούς καρέ στην περιοχή 20-30 fps. Δυστυχώς, το Elden Ring δεν υποστηρίζει αναλογία οθόνης 19:10, επομένως μπορείτε να δείτε μαύρες περιοχές στο κάτω και στο επάνω μέρος της οθόνης του φορητού υπολογιστή.

Όταν χρησιμοποιώ αυτόν τον φορητό υπολογιστή για να παίξω το παιχνίδι Elden Ring για μια ώρα, η θερμότητα του φορητού υπολογιστή συγκεντρώνεται στην περιοχή μεταξύ του πληκτρολογίου και της άρθρωσης της οθόνης και ακόμη και τότε η θερμότητα εξακολουθεί να είναι εντός λογικών ορίων. Στην κάτω πλευρά της περιοχής του πληκτρολογίου αισθάνομαι μόνο λίγο ζεστό, έτσι ώστε οι παλάμες μου να μένουν άνετα, ακουμπώντας στο σώμα του φορητού υπολογιστή.

Εκτός από γρήγορο επεξεργαστή, η ανθεκτικότητα αυτού του επεξεργαστή οφείλεται επίσης στη χρήση 16GB LPDDR5 RAM και εσωτερική αποθήκευση M.2 NVMe PCIe 4.0 Performance SSD με χωρητικότητα 1TB.

Αυτή η μεγάλη χωρητικότητα αποθήκευσης μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ το φορητό υπολογιστή για να εγκαθιστώ διάφορες εφαρμογές και να αποθηκεύω πολλά δεδομένα χωρίς να ανησυχώ μήπως εξαντληθεί γρήγορα η χωρητικότητα.

Επιπλέον, αυτός ο φορητός υπολογιστής υποστηρίζει την πιο πρόσφατη συνδεσιμότητα WiFi 6E με τη ζώνη των 6 GHz που μπορεί να παρέχει ταχύτητες δεδομένων έως και 2,4 Gbps.

Μπαταρία

Για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το Zenbook S 13 OLED είναι αρκετά ανθεκτικό χάρη σε μια μπαταρία χωρητικότητας 67 Wh. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν τον φορητό υπολογιστή για 5 ώρες και 7 λεπτά ασταμάτητα για την καθημερινή χρήση της εργασίας μου από 100% έως 10% μπαταρία.

Όταν δοκίμασα χρησιμοποιώντας PCMark 8 με φωτεινότητα οθόνης στο 50%, ανάλυση 2880 x 1800 και απόδοση σε ισορροπημένη λειτουργία, η βαθμολογία που προέκυψε έφτασε τις 9 ώρες και 3 λεπτά που είναι πολύ ανθεκτικό στην κατηγορία του.

Η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να γίνει μέσω όλων των υποδοχών USB Type-C που είναι διαθέσιμες σε αυτόν τον φορητό υπολογιστή. Αυτό επιτρέπει στο καλώδιο του φορτιστή να συνδεθεί στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του φορητού υπολογιστή.

Εάν εργάζεστε συχνά σε καφετέρια, πρέπει να έχετε νιώσει ότι μερικές φορές το βύσμα βρίσκεται στη μία πλευρά αλλά η θύρα του φορτιστή βρίσκεται στην άλλη πλευρά του φορητού υπολογιστή, οπότε το καλώδιο πηγαίνει παντού. Έτσι τώρα είναι ακόμα πιο εύκολο γιατί μπορείτε να το συνδέσετε σε οποιαδήποτε πλευρά του φορητού υπολογιστή.

Το μέγεθος αυτού του φορτιστή φορητού υπολογιστή δεν είναι κατώτερο από το φορητό υπολογιστή, και τα δύο είναι μικρά και ελαφριά. Χρειάζεται 1 ώρα και 3 λεπτά για να φορτιστεί αυτή η μπαταρία φορητού υπολογιστή από 10% έως 80% χρησιμοποιώντας τον προεπιλεγμένο φορτιστή. Για να φτάσετε στο επίπεδο 100% χρειάζονται 2 ώρες 8 λεπτά.

Επειδή αυτός ο φορητός υπολογιστής υποστηρίζει φόρτιση μέσω USB Type-C, ο φορητός υπολογιστής μπορεί να γεμίσει αυτόματα με άλλους φορτιστές που μπορούν να παρέχουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, όπως ο φορτιστής GAN. Με αυτό, χρειάζεται μόνο να φέρω έναν φορτιστή για να φορτίζω διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές όταν ταξιδεύω, είναι πολύ πρακτικό.

χαρακτηριστικό

Το Zenbook S 13 OLED χρησιμοποιεί τα Windows 11 ως λειτουργικό του σύστημα, το οποίο συνοδεύεται από άδεια Office Home και Student 2021, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως για την επεξεργασία εγγράφων.

Ως φορητός υπολογιστής, φυσικά, δεν είναι ολοκληρωμένος εάν δεν είναι εξοπλισμένος με πρόσθετες λειτουργίες όπως κάμερα web. Αυτός ο φορητός υπολογιστής παρέχει μια κάμερα web με τεχνολογία ASUS 3DNR, η οποία μπορεί να εγγράψει εικόνες με ανάλυση 1920 x 1080.

Όταν χρησιμοποιώ αυτόν τον φορητό υπολογιστή για εικονικές συναντήσεις, η εγγραφή του προσώπου μου φαίνεται καθαρή και ευκρινή.

Εκτός από μια ικανή κάμερα, το μικρόφωνο που είναι ενσωματωμένο σε αυτό το φορητό υπολογιστή μπορεί επίσης να ηχογραφήσει καθαρά τη φωνή μου. Η ASUS παρέχει επίσης μια δυνατότητα μείωσης των ενοχλητικών ήχων γύρω, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περισπασμοί κατά τη διεξαγωγή εικονικών συσκέψεων.

Αυτός ο φορητός υπολογιστής είναι επίσης εξοπλισμένος με στερεοφωνικά ηχεία που τροφοδοτούνται από Dolby Atmos, τα οποία μπορούν να παράγουν ικανοποιητικό ήχο. Ακούγοντας μουσική σε αυτό το φορητό υπολογιστή για να με συνοδεύει στη δουλειά είναι αρκετό με τα ενσωματωμένα ηχεία.

συμπέρασμα

ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302

Συνολικά, το Zenbook S 13 OLED UM5302 είναι ένα λεπτό και ελαφρύ φορητό υπολογιστή με εξαιρετική απόδοση. Αν ψάχνετε για ένα φορητό υπολογιστή που έχει υψηλή φορητότητα αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρός, αυτή θα μπορούσε να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή.

Επιπλέον, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι μεγάλη. Απλώς δεν υπάρχουν υποδοχές microSD και USB Type-A σε αυτόν τον φορητό υπολογιστή, οπότε πιθανότατα θα χρειαστείτε έναν επιπλέον προσαρμογέα.

Τιμές και προδιαγραφές για το ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302

Διαστάσεις & Βάρος 29,67 x 21,05 x 1,49 cm; 1,1 κιλό
Χρώμα Ponder Blue, Aqua Celadon, Εκλεπτυσμένο Λευκό, Vestige Beige
Οθόνη OLED 13,3″: 2880 x 1800 piksel, ρυθμός ανανέωσης 60 Hz, μέγιστη ταχύτητα HDR 550 nit, 100% χρωματική γκάμα DCI-P3, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ VESA Οθόνη HDR True Black 500, PANTONE και Dolby Vision Sentled, Display Valley
Λειτουργικό σύστημα Windows 11 Home
Μνήμη 16 GB LPDDR5
SSD 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 Performance
Επεξεργαστής AMD Ryzen 7 6800U (8 inti και 16 νήματα, 16 MB cache, μέγιστο ρολόι ενίσχυσης 4,7 GHz)
Διάγραμμα AMD Radeon 680M
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Κάμερα web ASUS 3DNR 1080p
Μπαταρία 67WHrs, 4S1P, ιόν λιθίου 4 κυψελών
Συνδεσιμότητα Wi-Fi 6E (802.11ax) διπλής ζώνης 2*2, Bluetooth 5
Λιμάνι 3x USB 3.2 Gen 2 Type-C με υποστήριξη DisplayPort και παροχή ρεύματος
1x 3,5mm Combo Audio Jack
χαρακτηριστικό Σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων, ASUS Antimicrobial Guard
Τιμή 20.299.000 Rp

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *